Taillebanden

  • Geplaatst op
  • Door Nienke
  • 0
Taillebanden

In deze tutorial laten we zien hoe je op diverse manieren een taille boord kan aanzetten.

Tailleband versie 1; naar buiten gevouwen

Leg de tailleband van het voorpand op die van het achterpand, stik de zijnaden en strijk ze open. Doe dit zowel met de niet verstevigde als met de verstevigde banddelen (die komen zo aan de buitenkant). 
Leg beide tailledelen op elkaar en stik ze langs de bovenrand (de holle kant) aan elkaar. Werk de onderkant van de onverstevigde band af met de lock af.
* Voor het keren van de taille boord knip je de rondingen in tot 2mm voor het stiksel en de hoekjes knip je schuin af.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is tailleboord-1.jpg

De tailleboord kan eraan. Voor je begint strijk de naadwaarde van de zichtbare kant om.  Leg de goede kant op de verkeerde kant van de broek en stik hem vast. Vouw het beleg dubbel/om naar de goede kant en stik de broek netjes door. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is verkeerde-kant.jpg

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is goed.jpg

Tailleband versie 2; naar binnen gevouwen

De tailleband zetten we weer op dezelfde manier vast. De zijnaden worden gestikt en de boven en onder band (met en zonder vlieseline) worden op elkaar gestikt. De rondingen worden ingeknipt tot 2mm voor het stiksel en de hoekjes worden afgeknipt. Zelf kies ik er altijd voor, de kant waar ik de band uiteindelijk op ga doorstikken, hier de naadwaarde alvast om te strijken zodat ik hem makkelijker kan positioneren.

Leg de goede kanten op elkaar en stik de buitenboord (met vlieseline) vast op je broek/rok.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20220527_153549-1024x768.jpg

In dit geval vouw je dus de boord dubbel naar de binnenkant. Je kan nu voor verschillende aanzet technieken kiezen. Belangrijk bij allemaal is dat je de rand van je boord nèt iets over het stiksel van je aangezette taille boord speld.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20220527_154344-1024x768.jpg

Je kan kiezen voor 3 manieren van vastzetten en dit luistert heel nauw!!
* Je kan ervoor kiezen de band vast te zetten door exact in de naad te stikken tussen de taille boord van je broek of rok. Hier heb je een voetje, zie afbeelding, die zorgt ervoor dat je naad open geduwd wordt en je naald precies in deze rand stikt. Hierdoor heb je nergens een zichtbaar stiksel.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is voetje.jpeg

* Vind je dit lastig kan je hem ook aan de binnenkant blind stikken met de hand. (blinde zoomsteek)

* Je kan er ook voor kiezen hem door te stikken met een zichtbaar stiksel op de tailleboord.
In alle gevallen geldt dat het nauwkeurig werken is, want je ziet de kant die vast moet komen te zitten niet. Je stikt namelijk op de goede kant. Het gebeurd vaak dat dan uiteindelijk de binnenkant niet vast zit.

Tailleband versie 3; met biaisband

Ook hier naaien we eerst weer de taillebanden op elkaar vast. (zoals hierboven al beschreven)

Speld de tailleband op de rok met de goede kanten op elkaar en naai hem vast.  De onderkant van de tailleband aan de binnenkant werk je af met een biaisband. 

Vouw de biaisband aan 1 kant open en stik deze langs de onderkant van de tailleband, goede kant band op de binnenkant van de stof, vouw het band om naar buiten, als het goed is zie je het aanzetstiksel van zonet nu niet meer.

Vouw de band weer zo dat je de uiteinden kan stikken (goede kanten op elkaar) *Op deze manier heb je ook de zijkant netjes afgewerkt.
Keer de band, stik hem rondom vast. De binnenkant zet je vast door hier nog een doorstiksel te geven, zodat hij niet elke keer omhoog piept.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20220505_132700-768x1024.jpg

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20220505_132911-1024x768.jpg

Let op: Heb je een dikkere stof is het niet aan te raden beide delen van de tailleband in 1 keer op de goede kant te naaien. Je kan er dan ook voor kiezen om de buitenband op de goede kant van je pand te stikken en bij het naar binnenvouwen van je taille band de naadwaarde omhoog te strijken. Dan maak je het biaisband alleen op de naadwaarde/onderkant van je binnen band. Deze stik je vast door door te stikken op de goede kant. Je kan kiezen voor een zichtbare steek of de onzichtbare.

* Je kan ervoor kiezen de band vast te zetten door exact in de naad te stikken tussen de taille boord van je broek of rok. Hier heb je een voetje, die zorgt ervoor dat je naad open geduwd wordt en je naald precies in deze rand stikt. Hierdoor heb je nergens een zichtbaar stiksel.

* Vind je dit lastig kan je hem ook aan de binnenkant blind stikken met de hand. (blinde zoomsteek)

* Je kan er ook voor kiezen hem door te stikken met een zichtbaar stiksel op de tailleboord.
In alle gevallen geldt dat het nauwkeurig werken is, want je ziet de kant die vast moet komen te zitten niet. Je stikt namelijk op de goede kant. Het gebeurd vaak dat dan uiteindelijk de binnenkant niet vast zit.

 

* Deze tutorials die worden tussendoor bijgewerkt en aangevuld, blijf dus vooral deze instructies er weer bijpakken als je ergens niet uitkomt :)

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.