Wat kan je met stretch katoen?

Wat kan je met stretch katoen?

Stretch katoen is een stofsoort waarvan ik vaak de vraag krijg, wat kan je er nu eigenlijk mee?
Nou, heel veel! Zal ik zeggen. Zo jammer dat deze stofsoort niet groter aanwezig is op de "markt", want hij is prachtig en erg fijn en gemakkelijk om te verwerken.

Ik zal beginnen met het omschrijven van de stof, zodat jullie een beeld krijgen hoe de stof "voelt".

Katoen dat kent eigenlijk iedereen wel, een stijvere stof die veelal wordt gebruikt voor blouses, kinderkleding en dergelijke. Deze stof was eigenlijk als "eerste" populair in het thuismode maken. 
Aan deze stof zit een stretch toegevoegd, als je naar de samenstelling kijkt zal je snel denken dat is tricot maar dat is het niet. De stof is op een hele andere manier verwerkt waardoor het echt de stijfheid en de look/valling van de katoen stof behoudt. Echter heeft het nu wel een lichte rek, vaak rond de 3%. 
Precies lekker voor als je een slank vallende jurk wil maken, maar nog wel beweegruimte nodig hebt. 

 

En zo komen we eigenlijk al op de patroon advies. Je kan dus van alles maken van deze stof. Ik kan beter zeggen wat niet *grinnik. 

 

Wat ik zelf het mooiste vindt is een plooien rok of jurk, waarbij je wil dat deze plooien stijf vallen/goed zichtbaar zijn. Dan is deze stof echt een aanrader! Kijk bijvoorbeeld naar deze Gaelle van Bel'etoile. De plooien mogen van mij lekker stijf vallen en dan zou bij een tricot achtige stof niet gebeuren, dan zakt het mede door het gewicht en de soepelheid van de stof al snel naar beneden. 

 

 

 

 

Je kan je misschien naar aanleiding van deze foto's voorstellen dat een stolpplooien rok (zoals de Stina van Atelier Jupe) prachtig zal vallen. 

 

Maar naast dat het dus mooi is vanwege plooien, draagt de stof ook heel fijn als een broek! De stof is stijvig, zoals je een broek graag wil hebben (richting jeans) maar toch weer rek, zoals een stretch jeans. Alleen heeft het geen grove weving. 
Dus voor jumpsuits, broeken, maar vooral ook leuk, flared broeken (mijn #002 broek)! De stof zal tijdens het dragen iets uitlopen door de rek die erin zit. 

 

 

 

Hier zie je een mooi voorbeeld van een jumpsuit, gemaakt door @ama_lianne_sewing 

 

Zelf maakte ik al eens een heel damespak uit deze stofsoort, omdat het dus niet alleen mooi en fijn draagt als broek maar een colbert zou ook kunnen. Hij valt dan wat stijfjes om je lichaam en geeft de accenten mooi terug door deze valling. Dit is mijn damespak patroon #002, waarbij ik een oversized colbert draag, met een enorme reverskraag (helemaal retro) en brede schouders! 
Wanneer ik dit dus uit een soepele stof had gemaakt, krijg ik niet deze valling van het colbert! 

 

 

 

 

Kort samengevat; deze stof is ideaal voor rokken, jurken, broeken, jasjes/colberts, shackets. 
Hij is niet geschikt voor truien en items die juist soepel vallend moeten zijn, het gaat bij deze stof om de accenten! 

 

Hij naait hetzelfde als katoen, je merkt tijdens het naaien niks van de rek, zoals je dat bij een tricot soort wel voelt. Makkelijker naaien dan katoen onder de machine bestaat er volgens mij niet!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.