Hemd met kant

Hemd met kant

Jaren geleden, maar echt ook jaren geleden, kocht ik twee zomer hemdjes bij een grote fashion store. Zwart en een wit, lekker basic maar super leuk door een kanten randje. Elke keer als ik dit hemdje (nu nog steeds) draag krijg ik de vraag of ik hem zelf heb gemaakt en zo ja, waar is het patroon/instructie te vinden. Helaas hij was niet zelf gemaakt, maar inmiddels is hij door de vele wasbeurten wel toe aan vervanging. Dus bedacht ik een hack op een basispatroon om deze top na te maken. 

Ik gebruikte patroon 1003 van i'tsAfits , een heerlijk basispatroon voor een shirt met lange mouw (korte mouw is simpel in te korten) en een hemd. Dit shirt is relatief aansluitend en de maten van it'sAfits komen goed overeen met de confectiematen. 

Vervolgens kocht ik kant en klaar kant bij de groothandel om deze hack uit te voeren. Eerlijk is eerlijk, het was niet makkelijk en ik heb het kant relatief vaak uitgehaald. Of ik had te weinig kant, dat te weinig rimpels gaf wat resulteerde in een uitstaande hals, het kant viel niet mooi glad naar beneden. Of ik naaide het kant aan de verkeerde kant waardoor je de naadwaarde bleef zien en dat wilde ik natuurlijk ook niet. 

Om het jullie te vergemakkelijken schrijf ik hier de stappen in volgorde op! 

Normaliter is een basis regel bij rimpelen 1.5x de hoeveelheid, door de combinatie van tricot op katoen moest dit toch echt meer zijn. Uiteindelijk heb ik 2.5x de hoeveelheid van de halslijn genomen en dit nog ruim naar boven afgerond. Stel het was 85cm, heb ik het afgerond naar een meter! Hoe meer hoe leuker, dat is met rimpels nooit vervelend, dat scheelt! 

Om zelf niet te hoeven rekenen en altijd genoeg materiaal te hebben kijk op Shop the Look! Ik heb hier al pakketten voor jullie samengesteld.  

Nadat je het patroon grotendeels in elkaar hebt start je met het kant. Maak eerst een cirkel van het kant, door de twee korte kanten aan elkaar te naaien. 

Rimpelen; Naai twee rijen, ofwel hulplijnen, met de allergrootste steeklengte op je machine. Zorg dat je definitieve steek straks precies tussen deze twee hulplijnen in komt, zodat je je rimpels mooi kan verdelen. 

 

Leg vervolgens de goede kant van het kant aan de verkeerde kant van je shirt. (Optisch gezien de binnenkant wanneer je het shirt aan een hanger zou hebben) 

Het kant vouw je namelijk over je shirt naar de goede kant van de stof, waardoor de naadwaarde aan de buitenkant van je shirt tussen het kant en je shirt komt te zitten. Hierdoor niet zichtbaar tijdens het dragen. 

Zorgen dat het beter blijft zitten, doe je door de naadwaarde vast te zetten op je shirt. Leg de naadwaarde onder je shirt, stik langs je net gestikte rand (á 2mm) met een grotere steeklengte. 

Blijft je kant nog heel iets uitstaan, dit mag natuurlijk, hij hoeft niet helemaal plat te vallen op je shirt maar vind je het teveel, dan kan je ook nog even voorzichtig het kant naar beneden strijken/stomen. 

Ik maakte een hemdje, maar natuurlijk ook super leuk om voor het najaar met korte, driekwart of lange mouw te maken. Of op een wijder model shirt als je dit fijner dragen vindt. 

Wil je alle materialen vinden die ik gebruikte? In diverse kleuren te krijgen. Kijk dan bij Shop the Look. 

  

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.