Van een lange broek een korte broek maken!

  • Geplaatst op
  • Door Nienke
  • 0
Van een lange broek een korte broek maken!

Het lijkt heel makkelijk hè, van een lange broek een korte broek maken?? Gewoon ergens afknippen en klaar...
Maar dat is niet het geval, wanneer je een strak model broek patroon hebt en ook nog eens de pijpjes gaat oprollen (wat vaak gebeurt bij korte broeken) gaat je broekspijp knellen! Maar daar is een trucje voor.. Die lees je hier.....

Van een lange broek een korte broek maken. 

Het lijkt heel makkelijk hè, van een lange broek een korte broek maken?? Gewoon ergens afknippen en klaar... Maar dat is niet het geval, wanneer je een strak model broek patroon hebt en ook nog eens de pijpjes gaat oprollen (wat vaak gebeurt bij korte broeken) gaat je broekspijp knellen! Maar daar is een trucje voor.. Die lees je hier.....

Wanneer je de pijpen naar boven gaat omslaan, bij een broek met nauw aansluitende pijpen, gaat hij natuurlijk enorm afknellen. Want de pijp wordt verder naar beneden alleen maar smaller en dat smallere ga je dan naar boven omslaan, waar je been dikker is.
Dat werkt niet, maar daar kun je vooraf wel een aanpassing voor doen in je patroon zodat je daar geen last van hebt!

Ik gebruikte hiervoor mijn eigen patroon #002, dit is een broek die bovenaan redelijk nauw aansluit. Bij dit patroon zitten drie opties van pijpwijdtes, recht, skinny en flared. Welke je kiest maakt in dit geval niet uit omdat je hem toch inkort bij de bovenbenen waar hij bij alle drie de broeken gelijk zit.

Hieronder zal ik uitleggen wat je moet doen om de omslag erbij aan te tekenen en knippen, zodat hij je niet gaat afknellen.

Stap 1: Bepaal de lengte die je wil hebben, de lengte zonder de omslag en knip hem hier af. Leg/maak patroon papier aan je pijp vast. Het papier moet breder zijn dan je broekspijp want je gaat hem wijder tekenen dan het orgineel (zie volgende stappen). Ik gebruik hiervoor altijd rest papiertjes!
Stap 2: Teken met je liniaal (ik prefereer een grote geodriehoek) drie extra lijnen onderaan de pijp vanaf de lengte die je wil overhouden als de broek is omgeslagen. Je tekent de omslag er dus los bij aan! Laat de lijnen verder doorlopen dan de breedte van de pijp. Ik heb tussen deze lijnen een afstand van 2 cm per lijn.

Stap 3: Vouw het papier op de eerste potlootlijn om en vouw vervolgens ook het papier strak om het patroonpapier omhoog. Dit is een denkbeeldige lijn, de lijn van het patroon en het aangeplakte patroon papier.
(zie deze foto, het geeft een iets vertekend beeld omdat het papier hier niet strak op het patroon ligt, op de foto erna zie je het nogmaals met het papier wel plat gedrukt)

Stap 4: Teken de lijnen van de broek op het patroon papier, soms is het een kwestie van iets doordrukken/harder drukken met je potlood om ook de lijn op de goede kant van het papier over te kunnen nemen. Dit merk je wel als je bezig bent, probeer het maar gewoon en dan valt het kwartje! *grinnik

Stap 5: je vouwt het papier elke keer zo om, zoals je ook je broekspijp zou oprollen, totdat je alle lijnen hebt getekend en alle zijkanten dicht zijn getekend. Deze theorie wordt ook gebruikt bij naadwaardes, daar heet het gespiegelde naadwaarde.

Stap 6: Door deze vouwen, ook wel lijkend op hoe je een harmonica/ waaier vouwt met kinderen en vouwblaadjes, *grinnik en het overtekenen van de zijlijnen zie je dat hij de ene keer naar binnen loopt en de andere keer naar buiten.

Als je goed kijkt zie je dat vouw 1 en 3 wijder naar buiten gaan. Dit is de ruimte die je nodig hebt voor het omhoog rollen. En geeft dus gelijk een duidelijk beeld over hoe logische het is (als je dit nu ziet) hoeveel je pijp normaal afknelt!

Stap 7 en de rest: Herhaal dit bij het achterpand ook.
Knip het patroon uit en zet vervolgens de broek in elkaar volgens de patroon uitleg. Je naait echter geen zoom aan de onderkant van de pijp maar gebruikt de lijnen met hoeken die je eraan hebt getekend als vouwlijnen van je broekspijp. Zelf zet ik dit dan altijd in exact in de zijnaden vast, zodat de pijp niet de hele tijd terug gaat rollen, maar je het stiksel ook niet zit.
Heb ik hele dunne/lichte stof die ook in het midden nog open valt dan zet ik dit nog met twee stikseltjes (voor en achter, middenin de pijp) met de hand, blind vast met een paar steekjes.

Eigenlijk had ik de broek nog korter kunnen maken maar ik twijfelde over de lengte, maar ach... er komen vast meer versies!! Verder voegde ik aan deze broek nog riemlusjes toe, als hack. Ik vind het namelijk toch erg fijn om riemen te dragen en het geeft toch net iets meer "look" bij deze korte broek. (anders dan de lange broek) Ook maakte ik er kontzakken op, deze zitten bij het patroon in als optie!

Ik krijg erg veel complimenten over mijn broekpatroon 002. Dit is geen jeans patroon maar een patroon getekend voor stretch katoen, en veel jeanssoorten met stretch, zijn eigenlijk ook een stretch katoen! (ssttt) Het idee was een broek te maken die tussen een jeans en een pantalon achtige broek in zou vallen, super stoer voor onder het bijpassende colbert wat ik ook uitbracht. (samen ook als damespak te verkrijgen met 1 broek optie)

 

Ik wil toch even benoemen, want ik baal zelf een beetje van de foto's, door de licht inval en het contrast van de foto, het lijkt dat het kruis trekt of strepen geeft. Dit wordt echt geaccentueerd door de foto en is in het echt niet het geval. Soms kunnen foto's veel verdoezelen, maar in dit geval kan een foto ook juist iets benadrukken dat niet zo extreem is in het echt dan nu op de foto lijkt..

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.