Beleg tekenen en naaien

  • Geplaatst op
  • Door Nienke
  • 0
Beleg tekenen en naaien

In deze korte tutorial leg ik uit hoe je een beleg tekent op een bestaand patroon en hoe je dit vervolgens verwerkt.
Als voorbeeld patroon gebruik ik mijn eigen patroon rok #004.

Wanneer de onderkant van een kledingstuk rond loopt is het mooi om deze met een beleg af te werken. Een beleg teken je dan in het patroon zelf. Voor behoud van het patroon trek je deze over zodat je meerdere patroononderdelen krijgt.

Je tekent langs de gehele onderkant een extra patroon lijn (hier groen) van 3 a 4 cm, afhankelijk hoe breed je de rand wil doorstikken. Ik kies hier voor 3cm, zodat ik hem op 2cm kan doorstikken.
Rok 004: Bij het voorpand (hier het onderste patroondeel) teken je tot het tweede knipje van het knopenpad, let wel hier zit dus geen naadwaarde zoals bij de achterkant, die moet je er wel bij aan tekenen/knippen. Dit gebruik je om het uiteinde van je beleg een stukje terug te vouwen zodat je een afgewerkte rand aan de zijkant hebt.

*teken/trek dit over zodat je extra patroondelen hebt. Knip dit vervolgens ook uit de stof. (in dit geval hoef je je beleg niet te verstevigen.)

Je hebt nu je beleg uit de stof geknipt. Stik de zijnaden vast zodat je hem rondom op de onderkant van je kledingstuk kan spelden en stikken. De uiteindes sla om je naar binnen zodat je een mooi afgewerkte zijkant krijgt.

Wanneer je dit in de volgende stap speld en stikt knip je de rondingen allemaal in tot 2mm voor het stiksel.

Strijk nu je beleg om, ofwel naar beneden. De naad strijk je niet open maar je strijkt hier je beleg "overheen". Stik nu op 2mm van deze rand je beleg op je naadwaarde. Dit doe je om te voorkomen dat je beleg onder je rand "uitpiept". Het scheelt je een hoop strijk werk en het wordt allemaal net even wat netter en makkelijker te verwerken.

Wanneer je het hele beleg hebt vast gestikt sla je hem om naar de binnenkant van de rok en stik je hem door op de goede kant. Zo heb je geen plooien aan de binnenkant, een ronde afwerking en een zeer net resultaat.
Bij rondingen en een normale manier van zoomen zorgt altijd voor plooien aan de binnenkant, met een beleg ga je dit tegen.

Als je dit hebt doorgestikt, heb je je kledingstuk super netjes afgewerkt. Dit is eigenlijk toe te passen bij alle ronde onderkanten. Sommige rondingen zijn zo klein dat het zonder beleg

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.